Dos mil sis-cents reben tractament farmacològic

Es calcula que devers deu mil infants de les Illes Balears pateixen trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), segons dades de l’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) i del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears. Es calcula que només dos mil sis-cents reben tractament, tenint en compte el nombre de capses de medicaments per a al TDAH que es dispensen a les farmàcies de les Illes Balears.

El TDAH és un trastorn del desenvolupament neurocognitiu, caracteritzat pels nivells molt alts d’hiperactivitat (excés continu d’activitat), d’impulsivitat (actuar sense reflexió) i de dificultat per mantenir l’atenció. Aquests símptomes es manifesten en edats molt primerenques i afecten principalment dos àmbits de l’entorn de l’infant: la família i l’escola.

A hores d’ara no hi ha cap prova psicològica o biològica definitiva per diagnosticar el TDAH; tot i això, sí que hi ha proves psicològiques que hi poden resultar molt útils.

Pel que fa al tractament, encara no es disposa d’un fàrmac curatiu, però sí que hi ha tractaments farmacològics que han demostrat que són segurs i eficaços per controlar els símptomes del TDAH: la hiperactivitat, la millora dels aspectes cognitius implicats, el dèficit d’atenció i la impulsivitat.

La decisió d’administrar un tractament farmacològic a un infant o a un adolescent ha d’estar basada en una clara necessitat clínica i en la presència de discapacitats associades al TDAH. A més, aquest tractament farmacològic ha d’anar acompanyat d’una educació sobre el trastorn i d’un entrenament en les habilitats dels pares i del professorat. En la majoria dels casos, el diagnòstic i el tractament es fan a l’atenció especialitzada.

Per una altra banda, l’IBSMIA integra —sota una dependència funcional única ubicada a l’Hospital Universitari Son Espases— tots els dispositius sanitaris que presten servei a les persones de menys de 18 anys amb trastorns de la salut mental de les Illes Balears. Hi fan feina devers setanta professionals —psiquiatres, infermers, auxiliars, zeladors, psicòlegs, treballadors socials i administratius— a les unitats específiques de salut mental per a infants i joves de Palma, Manacor, Inca, Menorca i les Pitiüses:

  • Unitats comunitàries de salut mental de la infància i la adolescència, que ofereixen consultes externes als pacients que resideixen a casa seva i que acudeixen a les unitats per consultar algun professional.
  • Unitat Terapèutica Educativa de Suport / Hospital de Dia, que atén casos més complexos que els de les unitats comunitàries.
  • Unitat Hospitalària de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, que atén els casos més greus i complexos, que requereixen hospitalització.

Les Illes Balears tenen una població sanitària de persones de menys de 18 anys de 209.229 targetes sanitàries individuals. L’any 2010, es comptabilitzaren aproximadament trenta-cinc mil consultes externes de salut mental i cent vint ingressos a la Unitat d’Hospitalització.