Logo ASEF

TAC HFOR

Tretze pacients de Formentera han estat atesos a l’Hospital per fer-los una tomografia computada (TAC) amb contrast endovenós, després del progressiu procés —dissenyat pel Servei de Radiologia— per implantar tota la cartera de serveis del tomògraf, en el qual ha prioritzat la seguretat del pacient.

Aquest procés va començar fa deu mesos, el juny de 2018, amb les primeres TAC programades sense contrast. Un mes després es va començar a fer aquesta mateixa prova però amb caràcter urgent i es va preparar el camí per implantar la modalitat de contrast endovenós.

Els contrasts endovenosos són uns fàrmacs que s’introdueixen en el corrent sanguini per facilitar certs estudis radiològics, ja que realcen les estructures vasculars (és a dir, venes i artèries) i de diferents òrgans interns que de cap altra manera no es podrien visualitzar.

Per poder fer aquesta prova, no exempta d’efectes adversos, ha estat necessari potenciar el servei amb una guàrdia mèdica presencial, a més d’incorporar al tomògraf un injector d’última generació.

“Per garantir la seguretat dels pacients s’ha dissenyat una posada en marxa progressiva que permetés anar assumint la totalitat de la patologia a mitjan termini, com s’ha fet”, destaca Antonio Sanz, director de l’Hospital de Formentera.

El tomògraf de l’Hospital de Formentera és d’última generació, de 16 talls, gràcies al qual —a més de millorar la qualitat de les imatges— és possible reduir la radiació fins a un 70 %. A més, disposa d’eines de control de les dosis DoseCheck, modulació de les dosis per a òrgans sensibles i un sistema d’estalvi d’energia dissenyat per disminuir el consum d’electricitat, que aconsegueix reduir-lo més del 62 % en comparació amb tecnologies anteriors.

Les obres d’adequació de l’espai varen començar el 7 de febrer; encara que l’estimació inicial per enllestir-les era de tres mesos, es varen anticipar un mes tant l’execució com l’arribada del tomògraf.

L’espai del Servei de Radiologia es va ampliar 32 m2 per poder allotjar-hi el nou aparell, i així actualment és de 142 m2. La nova sala té devers 60 m2 i dos accessos diferenciats, per a pacients hospitalitzats i per pacients ambulatoris. D’altra banda, la formació dels tècnics a càrrec de l’empresa adjudicatària, General Electric, es va dur a terme a començament de juny.

Tot i que l’import de licitació va ser de 495.374 € (inclòs l’IVA), l’import d’adjudicació va ser de 321.860 € (inclòs l’IVA). A més de l’adquisició del tomògraf i les obres d’adequació de l’espai, el contracte va preveure el manteniment integral durant dos anys.

Gairebé dues-centes TAC en deu mesos

Des de l’inici de l’activitat del tomògraf (juny de 2018) fins ara s’han fetes 197 TAC (127 l’any 2018 i 70 en aquests mesos de 2019), 13 de les quals amb contrast i 184 sense contrast. La gran majoria de les proves sense contrast corresponen a TAC cerebrals, exactament 78 (42,4 %), seguides per 36 TAC abdominals (19,5 %), 26 del tòrax (14 %), 18 de facials, 15 de la columna, 8 de les extremitats i 3 de la pelvis.

En paraules de Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, “és un deure nostre acostar la sanitat als llocs de residència dels pacients; poder evitar el trasllat de pacients de Formentera és una gran notícia. Els professionals disposen de més eines diagnòstiques amb aquesta tecnologia d’última generació”.