Logo ASEF

Marató USP HFOR

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra la quarta Marató per la Seguretat del Pacient dirigit a joves, en aquesta ocasió i per primera vegada, a l'Hospital de Formentera. L'objectiu d'aquesta marató de tallers és formar-los en seguretat del pacient, “una de les línies estratègiques de la USP que intenta traspassar la frontera sanitària i arribar a diferents col·lectius de la societat”, segons la doctora. Pau Merino, cap de l'UCI de l'Hospital Can Misses i coordinadora de la USP.

Un total de 23 alumnes, acompanyats dels seus professors han participat de forma activa en quatre tallers diferents que s'han donat durant el matí.

La marató ha començat a les 8:30 h a la sala d'actes de l'Hospital de Formentera amb el taller d'emergències extrahospitalàries, amb una exposició teòrica realitzada pel coordinador mèdic del SAMU 061 a Eivissa i Formentera, el doctor. Ángel Crespo i posteriorment els alumnes han visitat en grups, les ambulàncies de suport vital bàsic i de suport vital avançat (UVI mòbil) i l'helicòpter en l'helisuperfície.

A les 10:30 h, els alumnes han tornat a la sala d'actes on la doctora. Pau Merino i María Costa, documentalista de l'Àrea de Salut i referent de la USP, han donat una xerrada teoricopràctica amb el títol “Introducció a la seguretat del pacient” en la qual, al costat dels alumnes, han analitzat el cas Madrid Arena. Costa i Merino, a través d'aquest cas, han explicat als joves el model del formatge suís. Aquest model és un exemple visual i clar amb què entendre el procés d'anàlisi d'incidents, ja que estableix un paral·lelisme entre els forats del formatge i els errors que poden desencadenar un incident. “Si aquests forats no s'alineen, l'incident no arribaria a ser tal o, almenys, no seria tan greu. Des de la Unitat de Seguretat del Pacient, el que intentam és tapar aquests forats per frenar el pas a l'error i evitar l'incident”, explica Costa.

A les 11:30 h, la responsable de formació de Reanimació Cardiopulmonar (RCP), la doctora. Elena Bartual ha donat el taller “Tu pots salvar una vida! Taller de suport vital bàsic” i després d'ella, Marga Prats, farmacèutica especialista en Farmàcia Hospitalària i referent de la USP, ha conclòs la marató amb el taller, “Ús segur del medicament”. Aquí els alumnes han après a interpretar i llegir correctament la informació continguda al medicament (envàs, prospecte, conservació i emmagatzemament a la llar de forma correcta). Per finalitzar aquest taller, s'han dividit en dos grups i han aplicat els seus coneixements en casos hipotètics.