Logo ASEF

Germans visiten nounats

Ana és la primera “Millor germana més gran” que ha pogut visitar el seu germà Adrián, prematur de 33 setmanes, a les incubadors de l'àrea de Neonatologia de l'Hospital Can Misses. Fins ara, aquestes visites estaven restringides exclusivament als adults. El Servei de Pediatria i Neonatologia de l'Hospital Can Misses impulsa el programa d'humanització “Ábrete, sésamo” que permet els germans visitar i conèixer els nounats prematurs que són en les incubadores.

El projecte va ser impulsat per l’infermera Eva Ríos, i presentat pel Servei de Pediatria i Neonatologia als Premis Humana, convocats per la Direcció d'Infermeria, per humanitzar l'atenció sanitària. Es van presentar 15 projectes que s'han anat implantant progressivament, com l'acompanyament dels pares en la cesàries, o la infermera La, la, la, —unes marionetes que ajuden que el pas dels menors per quiròfan sigui menys traumàtic—.

Fins ara, el règim de visites de les famílies als nounats ingressats en l'àrea d'incubadores només permetia l'entrada als adults, pares i mares amb accés les 24 hores —portes obertes— , i la resta de familiars —un acompanyant per incubadora— , de 13.00 a 13.30 hores i de 17.00 a 17.30 hores.

Marilina Serra, supervisora de Pediatria de l'Hospital Can Misses, diu que la posada en marxa d'aquest projecte “no només facilita les visites dels germans més grans a la sala d'incubadores, sinó que, essent individualitzades, els faríem sentir protagonistes en la nova situació que viu la família”.

Els objectius d'aquesta iniciativa d'humanització són, d'una banda minimitzar l'estrès de les famílies, i per un altre afavorir la unitat familiar, fent partícip el germà més gran de situació nova que viu la família, com a protagonista de la visita.

L'equip d'infermeria responsable de la sala d'incubadores és l'encarregat de gestionar la visita amb els pares. Les visites, supervisades per l'equip d'infermeria, són individualitzades i la durada vindrà determinada per l'adaptació del germà/germana major a més de per les necessitats o les urgències que puguin sorgir en el servei.

Prèviament a la visita, el germà més gran rep una breu explicació sobre les causes d’ingrés del seu germà/germana, com funciona una incubadora i els materials de suport o terapèutics que es pot trobar durant la visita, com ha de rentar-se les mans, etc. Amb això es pretén preparar els nens per conèixer el nounat en un espai insòlit, per manipular els instruments que el seu germà té connectats i per entendre el motiu pel qual està ingressat.

Una vegada acabada la formació, rebrà la medalla de Millor germà/germana major, per fer-lo sentir protagonista de la visita i evitar que se senti desplaçat per l'arribada d'un nou membre a la família. Ana ja té la seva medalla.

56 prematurs el 2017

Durant l'any 2017, a Can Misses van néixer prematurament 56 nadons — es considera part prematur quan es produeix entre les setmanes 21 i 37 de la gestació—, un 20% menys que l'any 2016 (70 prematurs), xifra molt similar a la de l'any 2015 (71 prematurs).

Del total de naixements a Can Misses el 2017 (1.151 en 1.133 parts), els naixements prematurs han suposat un 4,86%.