\ Les estadístiques demostren que com més formació tenen els sanitaris més augmenta el nombre de dones diagnosticades per aquest motiu

\ Ja s'han format els equips de sis centres de salut a més dels serveis d’urgències d’Atenció Primària de s’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà

 

Atenció Primària de Mallorca té previst formar més de 1.400 professionals en la detecció i atenció de la violència masclista abans que acabi 2019. Aquesta és una de les principals apostes de la Gerència, ja que les estadístiques demostren que com més augmenta la formació als professionals que treballen en els centres de salut més s’incrementa el nombre de dones diagnosticades per aquest motiu. De fet, des que la Direcció General de Salut Pública i Participació va editar el Protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista a les Illes Balears  i es va iniciar la formació a les persones referents dels centres de salut s’ha aconseguit fins a un 6 % de dones diagnosticades per part dels professionals de l’atenció primària a finals de 2017. En definitiva, potenciar la formació és millorar l’atenció que es presta a les dones que pateixen o estan en risc de patir violència masclista.

 

Atenció Primària de Mallorca ha fet balanç sobre les actuacions que es duen a terme per lluitar contra aquesta xacra i aconseguir un món més igualitari i just. Actualment, ja s'han format els equips de sis centres de salut (Felanitx, Santanyí, Campos, Llucmajor, sa Pobla i Esporles) a més dels serveis d’urgències d’Atenció Primària de s’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà.

 

Aquesta formació s'ha fet a 217 professionals mitjançant 10 tallers de 6 hores impartits en horari laboral. Aquests sanitaris són de tots els àmbits assistencials: 32 d'admissió, 12 comares, 74 de medicina, 6 de pediatria, 81 d'infermera, 6 d'auxiliar d'infermeria, 4 de fisioteràpia, 3 d'odontologia, a més de 2 higienistes dentals, 1 treballadora social, 1 mediadora cultural i 1 psiquiatra. Abans que acabi 2018, Atenció Primària té previst formar els professionals de cinc centres de salut més: Santa Maria, es Pont d'Inca, Pollença, Binissalem i Santa Ponça.

 

 

La violència masclista és un problema d'alta prevalença i conseqüències greus per a la salut, de caràcter repetitiu i amb un alt cost sanitari i social. Amb la formació es faciliten als professionals eines per a una millora en el diagnòstic de casos per tal d’evitar el retard que constata l’evidència científica internacional i els nombrosos estudis d'investigació respecte d’aquesta qüestió.

 

L'Organització Mundial de la Salut manifestà que els professionals de la salut atenen, sabent-ho o no, milions de dones que sofreixen violència. Per això, recomana desenvolupar una resposta global del sector salut sobre els efectes de la violència masclista. Els serveis sanitaris, principalment a través del conjunt de professionals de la salut dels equips d'atenció primària, es troben en una situació privilegiada per dur a terme la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació de dones en situació de violència masclista.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30