\ S’emmarca en l’Estratègia d’Atenció a la Cronicitat i de Promoció de la Salut

\ Els dos pacients actius formadors acompliran el rol d’educadors als centres de salut Rafal Nou i Son Rutlan

El programa Pacient Actiu va iniciar ahir horabaixa una de les sessions de formació entre iguals al Centre de Salut Rafal Nou (Palma) amb un taller de formació sobre diabetis. L’altre s’impartirà aquest divendres al Centre de Salut Son Rutlan (Palma) i versarà sobre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).  A la sessió van assistir la consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada pel gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i la directora d’infermeria, Maria Antònia Font.

 

Els grups de formació entre iguals del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors ensenyant als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

Es tracta d’una aposta del Govern de les Illes Balears per la cronicitat. Emmarcat en l’Estratègia d’Atenció a la Cronicitat i de Promoció de la Salut, és una eina que ofereix una nova visió del model d’atenció sanitària orientada cap als pacients. Pretén  que cada ciutadà sigui protagonista i participi del seu procés de salut i que disposi de les eines i de les habilitats necessàries per ser més actiu i responsable en la cura de la salut pròpia.

 

Els dos tallers consten de sis sessions de dues hores de durada cadascuna i s’impartiran cada dilluns al llarg d’un mes i mig. Hi participen un total de trenta-tres pacients dels centres de salut Rafal Nou, Son Gotleu, Son Rutlan, Son Cladera, Son Pisà i Coll d’en Rabassa. Els objectius són els següents:

  • Facilitar un espai per expressar, reorganitzar i compartir coneixements, experiències, vivències i actituds per tal de millorar la convivència amb la malaltia.
  • Fomentar l’autocura, l’augment de l’autoestima, els estils de vida saludables i la gestió de la malaltia aprofitant la resiliència i la formació entre iguals.
  • Capacitar els pacients en el desenvolupament d’estratègies d’afrontament per adaptar-se a la situació i millorar l’evolució de la malaltia.
  • Adquirir aptituds d’intel·ligència emocional que ajudin a gestionar les emocions d’una manera més eficaç.

 

Amb la col·laboració dels pacients actius formadors, per a cada taller s’ha elaborat una guia didàctica fàcil de manejar que explica i detalla cada sessió amb el propòsit de facilitar l’aprenentatge.

 

Es preveu posar en marxa al llarg d’enguany grups de formació sobre altres problemes de salut que aborda el Programa Pacient Actiu: esclerosi múltiple, insuficiència renal crònica, insuficiència cardíaca i càncer de mama, i també sobre cuidadors.

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30